Penulisan Popular

Saturday, January 1, 2011

Cerita Best Buat Tatapan Pengunjung AdamHawa



Panas! Panas! Panas! Ni ade cerita baru ni. Kalau korang dengar akan memanaskan telinga di musim sejuk ni. Kalau korang takde heater kat umah bacelah cerita ni untuk panaskan badan korang. Ni panas tahap dewa habaq hang.


Mesti korang tertanya apa yg Adam hawa nak habaq ni? Ha, cuba teka? Ni tak lain x bukan pasal top story di zagazig iaitu AKADEMI QURAN MEDIK MALAYSIA@AQ. Ni cerita bukan kisah dongeng tapi kisah komedi tahap gaban utk tatapan semua. Benda ni lama dah cuma baru nak dedah story baru ni yelah aku accidentally dengar org gosip pasal benda ni. Guess what? Oooo rupenye pasal isu rumah…… 

Ade 1st year medical student yg masuk rmah takde perabot@mafrusyah maka AQ telah belikan. Wooo… baguih la tu. Amende plak yg tak best kan? Tapi yg weirdnya pasal ape jadi isu. Ooooo baru cek tau rupanye AQ minta bayaran dr setiap pelajar baru  tu LE 20 sorang setiap bulan selama 6 tahun & yg best jg barang tu disewa je. Hah! SEWA ??? Aku bg example la satu rumah ni ade 5 org bdk baru pas tu bile sorg bayar LE 20 x 5 = LE 100 sebulan pas tu kalo setahun LE 100 x 12 = LE 1200. 

Wah banyak tu! Thats mean kalo 6 tahun jadi LE 7200! .. banyk btul, AQ beli perabot dari Italy ker?.. Agak2 korg la kalo kita beli brg perabot asas tu sampai ke tak LE 7200 tu??? Ishhh… musykil aku. Kalo ikut pemerhatian org lama kat sini & experience aku abis mahal pon maybe LE 4000 je utk brg2 asas. Selebihnya duit tu korang tnya AQ, guna tuk pe? Guna tuk prog laili tarbawi ker?.. atau nk gna tuk pi umrah ker? Hah elok sngat la tu.. paw duit orang pahtu bagi kebajikan plak.. Perghhh… biaq betik ni top skandal ni. Ceh macam skandal Altantuya plak ahaksss. 

Adam hawa bkn ape cume kesian la kat member2 kite ni they`re very new kat sini tapi dah kene bende2 camni. Org lain dah dok lama kat mesir tp x pernah kene kelepet camni. Kalo nak bg kebajikan bg la betul2 jgn la carik peluang amik kesempatan kat kami. 

Dah la dulu AQ dh bnyak paw duit mak bapak aku.. tak cukup2 lg ker.. sampai tahun ni duk sibuk2 wat bisnes cam Courts Mammoth plak.. eh ni xleh jd ni, ya Allah slmatkan lah duit kami. DPM pon jgn la labun mata takkan la top story camni pon korg tak tau atau buat tak tau?  Kata “Dewan Penyelesai Masalah Zagazig (DPMZ)”.

Poning deng.. Tulah AQ datang sini wat bisnes bukannya bg kebajikan. Mak bapak bayo beribu-riban sampai ade yg berhutang wat loan bank utk bg anak2 mengaji tapi ade plak pihak yg kononnya mengaku diamanhkan oleh mak bapak tp sebaliknya nak kapak budak2 ni. Hai…. Apelah nasib kite ye. Untuk semua plak, Adam hawa nak bg nasihat iaitu “LU PIKIRLAH SENDILI”. Aik mcm ayat nabil la plak.. ke nabil yang tiru aku… ngeh3

Adamhawa : Cerita ni sesuai untuk seluruh lapisan masyarakat di sini.

19 comments:

  1. dpmz xleh cmpur..kang AQ bising..slaen tuh..bdak2 bru smpai nie pom amai yg msh pro AQ..xrpt n hrapkan dpmz sgt..sbb pe..dieorg caya ngn AQ..dieorg kat dah kena brainwash di ilim 8ari..klu senior2 dlu..jarg sgt pro AQ..anti AQ ada ar..ckp laen..wt laen..tau nk KAPAK je..kejadah lE20..aku beli meja stdy mcm pejabat pom bru le230..almari le230..klu tempah pom..le600 3pntu..nie sampai 6taun byr..sewa plak tuh..bukan bg trus..klu bdak2 bru smpai nie xnpk ape AQ wt..bkn AQ bdh..tp phm2 sndri ar..ko yea pom brainwash..jgn jd bodh sgt..klu wt mkn lg bgus duit tuh..huhuw

    ReplyDelete
  2. post yg lebih provokatif drp informatif.

    bukan nk berlagak pandai tpi aku mengaku lemah dlm segala benda. bukan juga pro AQ,DPM,PCZ. tapi post sebegini seolah nk buat keadaan lgi teruk dan memburukkan bnyk pihak. pernah terpikir x? cuba buat post bagi cadangan rsa lgi baik drp post2 mcm ni.

    kalau ko rasa sewa perabot tak patut, cuba usulkan perabot yg disewa tu akan jadi hak milik
    setelah cukup duit sewa bersamaan dgn harga perabot. amacam?

    lpas tu kalau nk cadang or komen lak xkan nk sebut ikut blog. cuba cite trus direct kpd org yg dirasakan in charge hal2 ni. ok?

    p/s- kenapa nk add aku kt ym berkali-kali? aku xkenal ko spe. ada sbb ke nk add???

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. cuba bawak bincang elok2 dari tulis macam ni...
    cek dl kesahihan berita ni...
    jgn main tulis je..
    leh kasi benda xelok berlaku ni...

    aduiii..masuk je winter ada je masalah2 yg tidak diingini..pastu nnti diam..
    next year panas balik...

    ReplyDelete
  5. lebih baik nyalakan lilin dari membuat bising di dalam blackout.

    *renung-renungkan*

    ReplyDelete
  6. if ure GOOD enough,find the solution not making up stories. if u know nothing, dont bother to complain. just so u know, who are u to condemn them? when u urself are NOTHING once u step out into the real world.

    go find a mirror lah!

    ReplyDelete
  7. ini entry bdak pling x matang aku prnah baca..seriously, get a life noob!

    ReplyDelete
  8. to PED... agak2 arr ko ckp mcm tu...ayat ko tu seolah2 mcm menabur fitnah...buruk sgt ke aQ tu sampai nk Brainwash bdk2...
    come on laaa...student 1st year bole pikir laa mane baik mane buruk....bende baik kat ilim diorg ambk..kalu ader yg buruk..xkn laa diorg nk terima bulat2
    diorg tu bkn bdk2 lg..silap hri bln lg tua drpd ko..
    hish..kalu laa betul AQ tu penah KAPAK kepale ko...perlu ke ko nk citer kat org lain..
    manelaa tau citer ko tu x sahih..
    serius aku ckp..ko..x cium bau syurga
    tpi kalu citer ko betul.. aku no comment..
    stakat uar2 je baik x payah laa

    so kalu rase x suke AQ..
    buat laa keje lain.. xyah laa nk menghasut org lain... TERSANGAT BURUKKAH AQM tu??
    lainlaa kalu mcm politik kat mesia..mmg terang2 buat salah tp xnk mengaku

    ReplyDelete
  9. salam. kami tak la bodoh tktau ape yg betul and salah. rasenye anda yang bodoh sbb tk pnd highlight perkara yg sebenar. nasihat saya, siasat perkara yang sebenar2nya sampai ke lubang cacing brula anda boleh comment ape2 pasal ni.

    lagi satu, sy dgr, anda ni dpt datang pijak kaki ke bumi Mesir ni melalui AQM. saya tak faham. anda tak rasa cukup bersyukur ke? anda rse AQM makan duit anda ye? saya kesian dgn anda. klau anda ni pandai sangat, kenapa anda tak belajar bersungguh2 mse SPM/MATRIKS dlu n dtg sini dgn tajaan MARA/JPA/ZAKAT? saya dengar semua tu FREE, tk pyh byr satu sen pn, berbanding AQM yg perlu bayar RM 18 000 kn? ( idea seseorang ). then, anda boleh la kumpul dosa sebanyak2nya dgn mengutuk org lain TANPA status tidak bersyukur.

    ANDA pilih AQM. sebab? ANDA craving nk dtg sini tapi tkde cara lain selain agent. so, anda cuba bandingkan atr semua agent, mn yg plg murah? ade yg bg FREE tk? klau ade, tnjuk kt sy. blh sy hntr adik sy melalui agent tu thn dpn.

    anda rse AQM makan duit anda? anda ade tolak tk duit2 yg anda pernah kira tu dgn gaji2 pekerja2 AQM? pencuci toilet? kerani? tukang sapu sampah? mcm mn dgn kos pegawai utk dtg n tgk keadaan stdnts kt sini? anda nk pegawai tu dtg gne duit sndr ke? anda igt dia dtg nk berseronok ke? tk fhm ke erti penat yg sbnrnye? cbe letakkn dri anda sbg pegawai yg perlu dtg sini stp thn.

    ReplyDelete
  10. jgn jadi kacang lupakan kulit..
    jgn bak meludah ke langit..
    kena atas batang hidung sndiri daaa..
    memalukan~

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. u want some prove, meh kte face to face nak..FYI, perabot yang konon2 nyer kene sewa ngan aq tuu, semuanya ade 3 rumah kalau tak silap.saye antara rumah tuu..ketiga2 rumah kite bersemuka..takde mase aku nak brainwash kat sini.baik kite tentang mate dan cakap direct.amacam?

    ok, ko kate budak2 baru maseh 1st year semua pro AQ dan dah kene brainwash mase kat ilim..ko ade ke kat ilim tuu haa? kalau ade aku nak kenal gak sape ko ni? FYI, mase kat ilim kami tak tau pun kat sini ade main politik macam korang lakukan? sampai2 je kat sini, alamak ai! tak sangke plak jadi macam ni..pasal pro tak pro, mase 1st time dtg sini, kami dah rase lain macam.kami dah besar, kalau dah kawin, mesti dah ramai anak.so, perlu ke orang bagi tau baik buruknyer?

    hal perabot tuu, aku pike dah cool dah..ropenyer ade lagi..sudah2 la tuu..kalau dah taksub sangat,macam ni la jadinyer.extreme dalam berfalsafah la konon..padahal dalam sedar tak sedar tengah tabur fitnah sekarang neh.sudah2 la tuu ek..kami semua hargai keprihatinan anda, tapi macam ni ke caranyer nak luahkan ketidakpuasan hati? anda insan intelek, so act like an intelectual person, can u?

    lagi 1, kalau aq tuu amek duit tuu ntok jadikan duit sewa, ape masalahnyer ngn ko haa? kalau ko nak tau, yuran 1st year aq pon AQ yang tolong bayarkan dulu..so, ko xmerasa ape yang aku rase, jadi ko diam leh x?

    2 tahun aku carik agent, mostly dorang kenakan bayaran tak kurang dari 25k..AQ bagi 18k, boleh ke dorang nak cilok duit? ok, maybe bagi ko boleh kot..bayar gaji dorang, tuu cilok, bayar jaulah 1st year, ok itu pun cilok..hantar pegawai pantau student, ok itu pun cilok..tapi kalau duit tuu bagi kat ko, haaa..itu sedekah namenyer

    come on la saudara, lu pikir la sendiri ! eh, aku ekot ko ker? alaaa, baik aku ekot nabil..hahahaha

    ni fb aq, PM aku kalau ko nak face to face ngn kteorang..aku bile2 mase je..feel free to Pm me! daa..salam

    http://www.facebook.com/ujajagemnell

    ReplyDelete
  13. cayalah ujaja..!!
    adam hawa..lu pikirlah sndiri..^^

    ReplyDelete
  14. haaa..skg lu nk ckp aper..skg lu leh tgk kan baper rmai dak2 x puas ati dgn lu..so baper byk la agknyer dosa lu dh kumpul ek..lu igt lu buruk2 kn AQ dak2 leh prcaya ckp lu?? tndakan lu lg mmbuatkan dak2 len mkin backup AQ ade ar..come on la..ktorg sumer dah besar la..malah ade yg lg tua dri lu tau x..tau la ktorg mane beza n buruk..xprlu nk brainwash2 cam stail dak2 skola..

    dude, bek lu xyah ltak ayat2 al-quran kt wedget blog tuh kalo content blog pn just menabur2 kan ftnah tnpa asal usul pastu wat kontroversi..sumpah memalukan doe..kalo brani sgt, tmpil n reveal ur self laa..stakat serkap jarang bek xyah derr..tu PENGECUT!

    ReplyDelete
  15. Publisiti murahan~

    btw, ade cerita hot lagi?

    Boleh buat akhbar tabloid kat zagazig ni.

    ReplyDelete
  16. banyak lagi sebenarnye bende yg nak dibongkar, ni baru sikit dah menggelabah, bukan takde bukti, ade je bukti, tinggal nak bawak keluar je, kepada kawan2, nak mengenang budi boleh, tapi jangan sampai tergadai maruah dan body, kamu ade akal fikir mane yg salah mane yg betul, nak backup biar back up bende yg betul, cek dulu maklumat tu, betul ke salah, yg pasti ni bukan fitnah, ni adelah bende2 yg ade bukti... kalau berani org2 berkenaan silalah turun, jangan duk atas nyusahkan org bawah... berani buat berani tanggung yek... salam hormat dari mesia...

    ReplyDelete
  17. BTW, kau kata RM18000 yang kau bayar kt AQ tu mahal ke? ada ke agen lain yang lagi murah daripada tu? dulu masa sebelum jumpa AQ, aku ngan bapak aku pergi ke satu agen ni. first year kena bayar RM 64000. lepas tu aku tengok kat Global Medic Network, then pergi taklimat Medic Mesir, memang sah bahawa AQ lah yang paling murah untuk hantar student ke Mesir. Kalau kau tak percaya kau pergi search la sendiri tengok bayaran yang dikenakan.

    AQ makan duit mak bapak kau? Aku rasa kau tak habis buat kira-kira lagi tu, meh sini aku tolong kau buat kira-kira.

    1) Tiket flight sehala masa datang : +/- RM 2000
    2) Yuran First Year : RM 6960 = 11600 LE
    3) Sewa rumah 3 bulan pertama : RM 900 = 1500 LE
    4) Makan sahur/berbuka minggu pertama : +/- RM 42 = 70 LE
    5) Visa : RM 90 = 150 LE
    6) Deposit rumah : RM 600 = 1000 LE

    TOTAL : RM 12592 = 20986 LE (ni anggaran kira-kira untuk tahun aku la)

    Tambahan lain :
    1) Orientasi 8 hari di ILIM + Penginapan + Makan
    2) Jaulah Piramid
    3) Duit gaji pekerja AQ
    4) Sewa bulanan markas AQ
    5) Urusan dokumen

    Kau rasa dengan baki RM 5408 tu cukup ke untuk tanggung perkara-perkara di atas ?


    Dan pasal yang sewa sewa perabot tu bagai, untuk tahun aku pun ada, tapi perabot yang AQ beli dan kitorang bayar balik tu adalah benda yang penting macam peti ais. AQ beli benda tu dulu guna duit diorang sebab nak harap kitorang datang datang je terus nak kena beli benda harga beribu memang tak mampu la. Sebab tu AQ awalkan dulu duit diorang then kitorang bayar balik secara ansuran. Perkara ni sangat memudahkan pelajar aku rasa. Pasal perabot yang 1st year kena bayar tu aku tak tau pulak cerita sebenar, tapi berdasarkan komen dari pelajar 1st year yang menyewa perabot tu sendiri aku rasa diorang tade masalah. Yang kau pulak nak sibuk sibuk hal diorang tu apasal.


    Tak sangka jugak kau sanggup betray dengan orang yang bantu kau untuk mencapai cita-cita kau. Kiranya macam kau lupa asal-usul jugak lah ni. Belajar tinggi tinggi tapi tak tau KENANG BUDI tak guna jugak weyh.

    ReplyDelete
  18. kenang budi beragak2, murah memang murah, lom tgk sewa rumah yg di "taakid" mahal, sampai nyusahkan plaja2 malaysia, indonesia dan thailand... bayar pendahuluan terlampau mahal, takpe, xpayah nak susah2 kat cni,macm ni, suh je org2 ats tu turun bawah, kalau nak pertahan buat je depan pelajar, jelaskan depan plaja, jangan duk asyik lari2 ble org nak jmpe.... biar plaja sendiri menilai.... pesanan, jangan jadi org munafiq, depan org len, blakang org ngutuk.... semoga dirahmati Allah...

    ReplyDelete
  19. uit, mane nyer orang yang saye nak jumpe?? sampai sekarang diam?? tak kering ag benda ni padahal??

    ReplyDelete