Penulisan Popular

Sunday, January 2, 2011

Letupan kereta Tahun Baru, 21 maut


ORANG ramai terdiri daripada penganut Kristian menunjukkan kemarahan mereka ekoran insiden letupan kereta di hadapan sebuah gereja Coptic Orthodox di Iskandariah, Mesir ketika sambutan Tahun Baru, semalam yang mengakibatkan 21 orang terkorban. - AP

KAHERAH 1 Jan. - Sekurang- kurangnya 21 orang maut apabila sebuah kereta meletup di luar gereja Coptic Orthodox di utara bandar raya Iskandariah ketika penganut Kristian sedang berkumpul bagi menyambut Tahun Baru, malam tadi.
Kementerian Dalam Negeri Mesir sebelum itu berkata, seramai 24 orang turut mengalami kecederaan dalam letupan yang menyebabkan beratus-ratus penganut Kristian berkumpul di jalan-jalan raya bagi mengadakan bantahan.

Beberapa penganut Kristian dan penduduk Islam dilihat membaling batu ke arah satu sama lain, kata seorang saksi.

Kereta-kereta turut dibakar.

Di Mesir, 10 peratus daripada 79 juta penduduknya ialah penganut Kristian.

Mesir telah meningkatkan kawalan keselamatan di sekitar gereja-gereja dan melarang kenderaan diletakkan berhampiran kawasan gereja selepas sebuah kumpulan rangkaian al-Qaeda di Iraq mengeluarkan ugutan pada November lalu.

Kumpulan rangkaian al-Qaeda, Islamic State of Iraq yang mengaku bertanggungjawab menyerang sebuah gereja di Baghdad pada November lalu, mengugut gereja Mesir berhubung layanannya ke atas wanita Kristian yang memeluk Islam.

"Ini merupakan satu situasi seperti di Baghdad," kata seorang saksi kepada Reuters.

Polis terpaksa menggunakan gas pemedih mata bagi menyuraikan kumpulan pembantah yang mengadakan tunjuk perasaan di jalan-jalan raya.

Ambulans juga dikejarkan ke tempat kejadian di mana petugas perubatan mengumpulkan anggota badan mangsa letupan yang bertaburan di kawasan tersebut. - REUTERS

No comments:

Post a Comment